Cybercrime kost Nederland 8,8 miljard per jaar
Door: Webbouwers Techniek - 23/09/2015
Grote merken zijn slachtoffer
De afgelopen jaren zijn merken als Domino's, JP Morgen Chase, Sony en Nokia op een of andere manier betrokken geraakt bij cyberaanvallen op hun organisatie. Hieronder worden verstaan: alle handelingen die erop gericht zijn om digitale bedrijfsprocessen (ernstig) te verstoren, het corrupt maken van data en het zich toegang verschaffen tot vertrouwelijke gegevens. De schade is vaak enorm. Doordat hackers vaak in één keer toegang krijgen tot een grote verzameling gebruikersdata, zijn veel klanten slachtoffer van de hack. En dat blijft niet zonder gevolgen. Recente cases laten zien dat de overheid steeds vaker streng optreedt tegen zowel hackers als bedrijven die hun beveiliging niet op orde hebben. Met bijvoorbeeld nieuwe wetgeving zijn organisaties ook aansprakelijk wanneer een dergelijke hack tot schade leidt bij consumenten. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Europese commissie: http://bit.ly/1uF8LOH. De risico's voor grote merken die veel gebruikersdata opslaan zijn dus aanzienlijk.
De risico's van cybercrime voor ondernemers
Betekent dit nu dat cybercrime voor ondernemers een non-issue is? Nee, zo blijkt uit onderzoek dat veel organisaties de impact van cybercrime onderschatten. Het 'bring your own device' (BYOD) is vaak volledig geaccepteerd op de werkvloer: werknemers gebruiken privè tablets en smartphones steeds vaker ook op kantoor en bekijken hiermee ook bedrijfsgevoelige data. Ook het digitaal werken in de cloud heeft gevolgen voor de beveiliging van applicaties. En omdat Nederland in Europa grootverbruiker is van mobiel internet en online applicaties zijn Nederlandse ondernemers een interessant doelwit voor cybercriminelen. Zomaar een aantal scenario's waaruit de impact van cybercrime duidelijk wordt:
- Hackers installeren zogenaamde ransomware waarmee documenten op apparaten worden geblokkeerd.
- Door middel van phishing wordt persoonlijke informatie zoals wachtwoorden en creditcards verkregen. Door nieuwe technieken zijn e-mails en advertenties waarin gehengeld wordt naar gegevens bijna niet meer van echt te onderscheiden.
- Websites zijn niet bijgewerkt naar de laatste versie van het beheersysteem. Hierdoor ontstaan kwetsbaarheden en kunnen hackers de website 'overnemen'.
Bewustwording en cybersecurity
De IT-omgeving in organisaties is vaak kwetsbaar. De IT-specialisten van Webbouwers kunnen u meer vertellen over mogelijke zwakke plekken in uw systeem en geven altijd een advies op maat. In nauwe samenwerking met uw IT-afdeling kijken we naar applicaties en maken we een uitgebreide risico-analyse. Zo brengen we cybersecurity in de organisatie naar een hoger plan. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Webbouwers.com middels onderstaand formulier. Een van onze adviseurs belt u dan binnen één werkdag terug.
Consumenten bekijken steeds meer websites op mobiele devices als smartphones en tablets. Het afgelopen jaar is het percentage dataverkeer dat over mobiele netwerken loopt met maar liefst 55% gestegen ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek "State of the Internet" uitgevoerd door Akamai. De volledige versie van het onderzoek is hier te bekijken.